Eğitim alınca herşey biter mi?

EĞİTİMİ ALINCA HERŞEY BİTER (Mİ)?

 

Öğrenme yoluyla oluşacak değişimler bir gecede oluşabilecek bir şey değildir. Değişimlerin gerçekleşmesi ve çalışma ortamında uygulanması için öğrenilenlerin pratiğe aktarılması ve desteklenmesi gerekmektedir. Şirketlerin birçoğu eğitimin hemen sonrasında çalışanların bu becerileri işlerine yansıtmasını bekler. Ancak bu gerçekleşmediğinde ilk eleştirilen eğitimin kendisidir. Aslında bu işin bir süreç olduğu unutulur.

Şirketlerin ve dolayısıyla yöneticilerin öğrenmesi gereken bir şey varsa o da eğitimle edinilen kazanımların bir şeyleri hemen değiştirmeyeceğidir. Siz hiç hayatında ilk defa 1 günlük sürüş eğitimi alan bir kişinin ertesi günü araba kullandığını gördünüz mü? İşin doğası gereği, anlamamız, pratik yapmamız, hatalar yapmamız ve tekrar denememiz gerekir. Öğrenilen bir beceriye pratik yapma şansı verirseniz ancak o zaman bu beceri bir davranışa dönüşebilir.

Okumayı veya yazmayı nasıl öğrendiğimizi, bisiklete binmeyi öğrenmek için kadar ne kadar çok düştüğümüzü hatırlayın. Bir konuyu biliyor olabilirsiniz ama deneme yanılma olmadan bu sizde bir alışkanlığa dönüşmez.

Ama ne yazık ki yöneticiler/şirketler, böyle bir eğitim sonunda hemen sonuçları görmek isterler. Bununla beraber, eğitimin bir süreç olduğunu ve eğitimde kazanılan becerilerin bir beceriye dönüşmesi için destek olan ve fırsat tanıyan yöneticiler, eğitimden gerçek anlamda geri dönüş alabilirler.

Eğer eğitim sonrasında becerilerin davranışa dönüşmesini istiyorsanız bazı adımlar atmanız gerekiyor.

1. Yöneticilerin takip etmesi gereken süreç

Yöneticiler genellikle eğitim sonrasında uygulamayı engelleyen bir unsur olarak görülürler. Çalışanlar, eğitimi bitirdikten sonra öğrendiklerini uygulamaya geçirmek ve davranış olarak kazanmak konusunda heyecan duyarlar. Yöneticilerin bu heyecanı iyi yönetmesi ve onlara bu uygulamalar konusunda destek vermesi gerekir. Çünkü yöneticilerin de eğitimin bir süreci olarak kendilerine düşen görevi yapmaları gerekmektedir.

2.Eğitime katılma gerekçesini belirleyin

Eğitim öncesinde ne öğrenilmesi gerektiğine değil ama bu öğrenilenlerin nasıl bir faydası olacağını da belirlemeniz gerekir. Çalışanlar, neden eğitime katıldıkları konusunda fikir sahibi olarak başlamalıdırlar. Böylelikle, eğitim sırasında verilen bilgilerden nasıl faydalanacaklarını da bilebilirler.

3. Eğitim içeriğinden ve işe etkisinden haberdar olun

Genelde yöneticiler çalışanlar için düzenlenen eğitimlere katılmazlar. Bazıları aynı türdeki eğitimlere daha önceden katılmış olabilirler. Bu nedenle, yöneticilerin eğitim içeriği ile bilgilenmiş olması çalışanlar ile eğitim hakkında doyurucu bir şekilde tartışabilmeleri için gereklidir.

4. Sağlam bir hareket planı oluşturun

Eğitime katılanlar, eğitimden ayakları yere basanve uygulanabilen bir eylem planı ile ayrılmalıdırlar. Bu plan, ne yapacakları, nasıl yapacakları, bu eylemin ne kazandıracağı ve ne zaman yapılacağı gibi konuları içermelidir. Bu tür bir plan onlara öğrendiklerini yapılandırmaları yanında yöneticileri ile eğitim sonrası ne konuşacaklarını da gösterecektir. Ayrıca böylesine bir planı, yöneticiler öğrenilen yeni becerilerin hayata geçirilmesinde faydalanacakları bir doküman olarak kullanacaklardır.

5.Düzenli olarak gözden geçirin

Bütün eğitimler, takip eden zamanlarda düzenli bir şekilde tekrar gözden geçirilmelidir. Bunun yapılabileceği en pratik yer, çalışanların yıllık değerlendirme görüşmeleridir.

6. Geri bildirimde bulunun

Takdir ve yapıcı eleştiriler, öğrenme sürecinde yaşamsal öneme sahiptir. Çalışanlar, sadece geri bildirim sayesinde doğru yolda olup olmadığını bilebilirler. Bu nedenle yöneticiler, çalışanlarını sık sık gözlemleyip yeni becerilerini iş ortamına nasıl aktardıklarını gözlemlemelidirler.

7. Davranış, davranışı doğurur

Çalışanlar, kendilerinden istenilen davranışları yöneticilerde gösterdiklerinde kendi davranışlarını adapte ederler. “Üzüm üzüme baka baka kararır” Sigara içen bir baba, çocuğundan sigara içmemesini isterse ne olur?

8. Değerlendirmeyi eğitimden 6 ay sonra yapın

Sonuç olarak, değerlendirmeyi eğitimden hemen sonra değil, 5-6 ay sonrasında yapın. Bu şekilde istenen davranış değişikliğinin gerçekleşip gerçekleşmediğini görebilirsiniz. Davranış olarak bir şeyler değişmiş ise işe ne gibi olumlu katkı yaptığını da görebilirsiniz.

Argun Şahin

ARS Training – Genel Müdür

Yorum Yazın