Ürün Yöneticisi tam olarak nedir?

Ürün yöneticisi tam olarak nedir?

Ürün yöneticisi olarak çalıştığım 10 yıl boyunca bu soruyu bir çok kez kendime sordum. Ürün yöneticileri ne yapar? Nasıl ürün yöneticisi olunur? Neden bu kadar çok kişiyle muhatap olurlar?  Bir çok kitap okuduktan ve bir çok kişiyle görüştükten sonra şöyle bir tanımlama yapabildim; " kullanılabilir, değerli ve yararlı bir ürün bulmak" Her ne kadar bazı yerlerde ürün yöneticileri için "mini genel müdür" de denilse ben önceki tanımı daha çok seviyorum. Aslında ürün yöneticileri şekilde temsil edildiği gibi şirket, ürün ve müşteri arasında kalan yerdedir. İyi bir ürün yöneticisi (veya genel söylemiyle "ürün müdürü") bu üç unsurun en az birini çok iyi bilmeli, hepsi birden için heyecan duymalı ve hepsinde deneyim kazanmış olmalıdır.

 

Şirket: – Ürün yönetimi bir ürün veya ürün grubundan maksimum faydayı amaçlamaya odaklanmasıyla diğer bütün şirket fonksiyonlarının üzerindedir. Ürün müdürleri, sorumlu oldukları ürünlerin şirket hedeflerini yerine getirmesine katkı sağlaması adına ürünlerine takıntılı olmalıdırlar.

 

Ürün – Eğer nasıl bir şey oluşturulacağını bilmiyorsanız bunun nasıl oluşturulacağı konusunda hazır bir formül bulamazsınız. Kendi formülünüzü kendiniz oluşturmalısınız. Bunun için de, önünüze gelen ürün yığını içinden en önemli olanı bulup çıkarmak ve doğru kararları alabilmek için ürünü ve pazarı (müşteriyi) doğru anlamanız ve analiz edebilmek birinci gerekliliktir. Bu nedenle, bir ürün müdürünün en fazla zaman geçirmesi gereken yer ürün geliştirme ekibi ve müşterilerdir.

 

Müşteri – Ürün yöneticisi, şirket içinde müşterinin sesi olmalı ve bu ses için şirket içinde heyecan yaratmalıdır. Ürün yöneticisi, ürünü deneyen ve aldığı sonuçları ilk elden şirkete geri bildiren kişidir.

 

Tam olarak neyi yönetir?

Başarılı bir ürün yönetimi için aynı zamanda bir çok işin birlikte yürütülmesi, yapılması gereklidir. Bu nedenle, ürün yöneticisinin çok sayıda beceriye sahip olması gerekir.

Pazarın, müşterinin ve müşterilerin sahip olduğu ve çözmeye çalışılan sorunların daha fazla araştırılmasını gerektiren ürüne ait bir vizyonun oluşturulması ile başlanır. Ortaya çıkan devasa büyüklükte bilgiyi ( müşteri geri bildirimleri, satış miktarları, araştırma raporları, pazar istatistikleri ve eğilimleri vb) hazmetmek, pazarla ve müşterinizle ilgili her şeyi bilmek zorundasınız. Sonrasında da bütün bu bilgiyi belli bir miktarda yaratıcılıkla harmanlayıp ürününüz için bir vizyon oluşturmalısınız.

Vizyon belirlendikten sonra bunu şirket içinde ve pazarda inançlı ve hararetli bir şekilde kelimelere döküp yaymalısınız. Eğer ürününüz ve yarattığınız vizyonla ilgili olarak heyecan duymuyorsanız bilin ki yanlış bir iştesiniz ve başarılı olmanız imkansızdır. Sizin başarınız, ürünü geliştiren kişiden satışta kadar olan tüm takım üyelerinin size ve vizyona inanması ve bu vizyonu anlayarak aynı heyecanı sizin kadar olmasa bile hissetmesidir.

Sonrasında vites büyütüp, bu vizyona ulaşmak için uygulanabilir bir plan oluşturmalısınız. Birbiri peşi sıra gelen eylemleri ve geliştirmeleri içeren bir yol haritası sizin bu vizyona ulaşmanızı sağlayacaktır. Bu yolculukta alınacak övgüler, takdirler bütün bu sıkıntıları size unutturacak ve takım üyelerinizin sizinle yeni projelere girme heyecanı ve istekliliği artacaktır.

Sonunda ürün pazara girdikten sonra siz kendinizi müşterilerin ürünü nasıl kullandıkları ve bununla ilgili bilgi alış verişleri yaparken bulacak ve ürünle yatıp ürünle kalkacak, ürünle nefes alıp ürünle nefes vereceksiniz. Müşterinin sorunlarını çözüp çözmediğiniz, ürünün doğru müşteriye gidip gitmediği, kullanımdan sonra ürünün kazandırıp kazandırmadığı en büyük uğraşlarınız olacaktır.

Ve aynı şeyler tekrarlanıp durur. Ancak bu iş adım adım yapılan bir iş değildir. Aynı zamanda her biri ayrı aşamada olan bir çok ürün için bu işlerin hepsini aynı anda yapıyor olacaksınız.

Zor bir iş gibi mi görünüyor?

Emin olun ki bu iş zor bir iştir. Fakat, yaptığınız işin iş tatmini olarak karşılığını bulacağınız, sınırlarınızı zorlayabileceğiniz ve büyük keyif veren bir iştir. Sorumlu olduğunuz ürünlerin ruhunu ve müşteri sorunlarının ne olduğunu tam olarak bilerek şirketinizin başarısında büyük bir rol oynayacak ve işin tüm paydaşları ile birlikte çalışacağınız bir konumda olacaksınız.

Argun Şahin - Ars Training

Yorum Yazın