Yeni yönetici olarak ilk yapmamız gerekenler

Yeni yönetici olarak ilk yapmanız gerekenler nelerdir?

 

Herhangi bir yerde işe yeni başlayan bir yönetici iseniz yeni kararlar almadan önce  2 temel soruyu cevaplamanız gerekir;

  • Neredeyim?
  • Çevremdeki koşullar nelerdir?

 

Bu sorulara cevap verebilmek için uygulamamız gereken 4 aşama vardır.

 

·         Gözlemlemek: Gözlem, yeni yöneticinin en iyi arkadaşıdır. Çalışanların birbirleri ile ilgileri nelerdir? Resmi olmayan güç kaynakları nerededir? Şirket kültürü için açık kaynaklar var mı yoksa keşfedilmeli mi? Keskin gözlerle mümkün olduğu kadar az önyargıda bulunarak çevremizi gözlemlemeliyiz. Gözlemleme bilgi toplama sürecinin ilk aşamasıdır.

 

·         Sorular sormak: Etrafınızdaki insanlara sorular sormalısınız. Ama dikkat edin, sorularınız insanları telaşlandırıp onları savunma durumuna geçirmesin. Sorularınızı ustalıkla ve karşınızdakileri rahatsız etmeden sormalısınız. İşe başladığınız ilk zamanlarda hemen eyleme geçip uygun olmayabilecek çözümler üretmek yerine çalışanlarla açık bir diyalog için zemin oluşturabilirsiniz.

 

·         Cesaretlendirmek: Göreve yeni bir yönetici geldiğinde insanlar bir şeylerin düzelmesini veya daha iyi olmasını beklerler. Göreve yeni gelen ve beklentilerin yüksek olduğu bir yöneticinin vereceği ilk mesaj "Umut" olmalıdır: " Şu anda zor zamanlarda olduğumuzu biliyorum. Ancak, inanıyorum ki hep birlikte olursak bu zor anları aşacağımızdan ve daha iyi bir gelecek oluşturacağımızdan hiç kuşkum yok"

 

·         Harekete geçmek: Mevcut durumu kavradıktan ve alıştıktan artık harekete geçmek zamanı gelmiştir. Alacağınız kararların ne kadar hızlı etki edeceği ve sonuçlarının ölçüleceği sizin kişisel konumunuza bağlıdır. Gözlemleyerek, sorular sorark ve umut aşılayarak başladığınız yeni süreçte başarılı bir değişimi sağlayacak kararları alarak kendinizle ilgili güveni oluşturmaya başlamalısınız.

 

Yeni bir şirkette yönetici olarak işe başladığınızda, bazı şeyleri harekete geçirmek konusunda gönüllü olduğunuzu göstermek durumundasınız. Yukarıda belirttiğim aşamaları takip ettiğinizde yanlış kararlar almak ihtimalinizi önemli oranda azaltırsınız. alacağınız doğru kararlar arttığında şirket ve çalışanlar sizi o kadar hızlı ve samimi bir şekilde sizi benimseyeceklerdir.

Yorum Yazın