Neden yeni beceriler kazanmalıyız?

Neden yeni beceriler kazanmalıyız?

 

İçinde bulunduğumuz çalışma yaşamında, olduğumuz yerde kalmak bizi göreceli olarak geriye götürecektir. Çünkü, herkes öne geçmek için sürekli olarak kendini yenilemekte ve ek beceriler kazanmaktadır. Günümüzde profesyonel iş ortamında yaşadığımız kişilerarası acımasız rekabet bizi sürekli olarak yeni bir şeyler öğrenmeye zorlamaktadır. Bir yandan var olan becerilerimizi geliştirmek ve bir yandan da yeni beceriler kazanmak seçmeli bir durum değildir. Aslında bir zorunluluktur. Aynı durumu özel yaşantımızda da gözlemleyebiliriz. “Ben hiç değişmedim” demek pek de öğünülecek bir durum olmasa gerek. Tabii ki bu değişimi kazanılacak yeni beceriler açısından söylüyorum. Yoksa karakter açısından değil.

Eğer öne geçmek ve birbirine benzeyen kağıttan adamlardan birisi olmak istemiyorsak, kendimizi diğerlerinden farklılaştırmalıyız. Bu farklılaştırmanın en geçerli yolu “yeni” beceriler edinmektir. Yeni beceriler demek yeni zorlanmalar demektir. Hepimiz içinde bulunduğumuz rahat durumdan memnun olabiliriz. Ama “Ne gereği var şimdi” diyerek kendimizi hapsettiğimiz “rahat bölgede” kaldığımız sürece, eski ve modası geçmiş birisi olarak kalırız. Böyle birisi olmak istemiyorsak, kendimizi tuttuğumuz “rahat bölgenin” dışına çıkarıp zorlayarak, kendimizi yenilememiz gerekir.

Yeni becerilerin öğrenilmesi hem kişiye göre hem de kullanılan tekniğe göre değişebilir. Bazı kişiler daha çabuk,(kısa sürede,) bazı kişiler daha geç öğrenebilir. Öğrenme konusunda geçerli olan bazı temel prensipler vardır.

1-    Gerçekçi olun: “Üst düzey yönetici olmak istiyorum”. Son derece güzel bir dilek. Eminim birçok kişi bunu ister. Ancak, iyi bir yönetici olmak için bazı becerilerinizin ve yeterliliklerinizin olması gerekir. Tabii ki aileniz büyük bir holdingin sahibi değilse. Gerekli olan bu beceriler ise birkaç kitap okumakla veya etrafınıza bakmakla kazanılacak beceriler değildir. Bu aşamaya ulaşmak için kendinizi belli konularda geliştirmeniz gerekmektedir. Bu gelişim süreci de hiç kolay değildir. Bu nedenle, zamanı iyi değerlendirip kendini geliştirmek konusunda sürekli bir çaba içinde olmamız gerekir.

 

2-    Yeterli ve doğru yardımı alın: Başkalarından destek almak öğrenmek için son derece faydalıdır. El yordamı ile bir şeyler öğrenmek oldukça enerji tüketen ve zaman kaybettiren bir yöntemdir. Belirlediğiniz beceriler konusunda iyi olduğunu düşündüğünüz birisinden size yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Aynı zamanda, sizdeki bu değişimi direkt yöneticiniz dışında kimin değerlendirebileceğini ve size geri bildirim verebileceğini belirlemeniz gerekir. Eğer bu tür bir kişiyi kendi şirketinizden bulamıyorsanız, aynı sektördeki başka bir şirketteki birisinden de yardım isteyebilirsiniz. Sözün kısası, bir öğretmen bulmanız gerekiyor.

 

3-    Küçük adımlar atın: Bir anda her şeyi öğrenemezsiniz. Öğrenmeniz gerekenleri zamana yayarak daha verimli bir süreç izlemeniz gerekir. Aynı zamanda bir veya iki beceriden fazlasına kendinizi zorlamayın. Mesela, sunum becerinizi geliştirmek istiyorsanız, toplantılarda yöneticinizden sunum yapma fırsatı isteyin. Böylelikle hem pratiğinizi geliştirirsiniz hem de diğer kişilerden geri bildirim isteme şansınız olur.

 

4-    Becerinin anlamlı olmasına dikkat edin: Öğrenmek isteyeceğiniz becerinin işinize ve çalıştığınız şirkete bir katkısı olmasına dikkat edin. Eğer bir katkı sağlamıyorsa, sadece zaman kaybı  (belki para kaybı) olacaktır. Yeni beceriler edinmek kendinize yatırım yapmaktır. Yatırımı doğru yapmalısınız ki karşılığında getirisi yüksek olsun!!!

 

5-    Öğrendiklerinizi başkalarına da öğretin: “En iyi öğrenme, öğretmektir.” Bu sözü çok severim. Başkalarına öğrettikçe kendinizde konuyla ilgili eksikliğinizi daha iyi fark ederek bunu giderme fırsatı bulursunuz. Başkalarına öğretebilmek için sizin her durumda daha fazla bilmeniz zorunludur. Aynı zamanda, başkalarına öğreterek onların saygısını da kazanmış olursunuz.   

 

6-    Sabırlı olun: Öğrenmek ve bir beceriyi kendinizde pratik hale getirmek zaman ister. İlk araba kullandığınız zamanı hatırlayın; hemen ertesi gün usta bir sürücü olmuş muydunuz?

Şimdiye kadar söylediklerimizi kısaca söylemek gerekirse;

Þ    Gerçekçi olun. Yeteneklerinizi aşan becerilerle zaman harcamayın.

Þ    Yardım istemekten çekinmeyin.

Þ    Öğrenme sürecini zamana yayın. Sürekli olarak kendinizi geliştirin.

Þ    Şirketiniz ve varmak istediğiniz hedef ile ilgili beceriler edinin.

Þ    Başkalarına öğretin.

Þ    Kendinize zaman tanıyın.

Eğer çevremize daha faydalı bireyler olmak istiyorsak, işe önce kendimizden başlamamız gerekir. Kendimizi geliştirdiğimiz oranda bireysel verimliliğimiz artacaktır. Böylelikle, arkamızdan gelenlere bırakacak bir şeylerimiz olabilir

Yorum Yazın