Ne zaman iş değiştirmeli?

NE ZAMAN İŞ DEĞİŞTİRMELİ?

 

Çok yakında katıldığım bir toplantıda bir arkadaşım işyerini tanıtıyordu. Toplantıda değişik işkollarında yaklaşık 10 kişi civarındaydık. Sunumun sonunda “karşılaştığınız en önemli sorun nedir?” şeklinde bir soru sordum. Aslında cevabı biliyordum ama yine de teyit etmek istedim. Cevap tabii ki “kalifiye eleman eksikliği” idi. Diğer işkollarından olan toplantıya katılanlar bu sorunun sadece bu fabrikada değil fakat her yerde olduğunu ifade ettiler. Gerçekten, özellikle Antalya da olmak üzere hemen her yerde işverenler, istedikleri gibi çalışanlar bulamamaktan yakınıyorlar. Fakat öte yandan çalışanlarda istedikleri gibi bir işyerinde ve kariyerde olmadıklarından şikayet ediyorlar. Özellikle benim geldiğim tarım sektörü buna çok güzel bir örnek. Çalışanlar sürekli olarak iş değiştirip daha iyi bir kariyer peşinde olma hayalindeler. Peki, önlerine bir fırsat çıktığında nasıl cevap verecekler? “Fırsatı” gerçeğe dönüştürdüklerinde başarılı olabilecekler mi?

 Başka bir firmaya geçen ve iyi bir kariyer sahibi olan tanıdıklarınız mutlaka vardır. Bunun yanında iyi bir kariyer yapamayanları ise biraz daha az hatırlıyoruz. Kesin bir rakam vermek zor olsa da iş değiştirenlerin yarısından fazlası 2 yıl civarında çalıştıktan sonra hayal kırıklığı ile başka fırsatlar aramakta. Eğer bu pozisyon orta seviye yönetimde ise bu süre daha da az olabiliyor. Yani her iki kişiden biri “mutluluğu” bulamıyor. O halde mutluluğu bulmak, başarılı olmak için ne yapmamız gerekir?

Öncelikle, neden iş değiştirmek istediğinizi net bir şekilde kendinize ifade edin. Eğer aynı seviyede olan arkadaşlarınız kadar şirket içinde aynı hızda ileriye gitmediğiniz düşünüyorsanız hemen yeni iş arayışına girmeyin. Öncelikle terfi kararlarını veren yöneticilerin sizi nasıl algıladıklarını öğrenin. Ne gibi beceriler göstermeniz gerekir? Ne gibi eksikliklerinizi gidermeniz gerekir? Ve bilmeniz gerekenleri söyleyecek birisi var mı? Yetenekli çalışanların çoğu kariyer gelişimlerinden pek mutlu değillerdir. Yeni bir firmaya geçmeniz bu tür zorlukları ortadan kaldırmaz.

Tanıdığım birisi sonuç odaklı olması ve kuvvetli teknik bilgisiyle kısa zamanda iyi yerlere geldi. Ancak son yıllarda pek ileriye gidemiyor. Önüne çıkan bazı fırsatları da kaçırdı. Çalıştığı firmadaki üst düzey yöneticiler şu andaki işini iyi yapmaya devam etmesini, o zamanın geleceğini, bazı şeylerin çıkacağını söylemekteler. Yöneticisine ne zaman terfi edeceğini sorduğunda ise kendisine “iletişim” becerisini geliştirmesi tavsiye edilmiş!! Fakat tanıdığım kişi, kendisinin iletişim becerisinin son derece iyi olduğunu ve şirketteki herkesle iletişim içinde olduğunu gayet iyi bilmekte. Bunu ben de teyit ederim. İş arkadaşları ise daha iyi bir dinleyici olmasını, fikirlerine çok fazla saplanmamasını tavsiye etmekteler.

Ne yazık ki tanıdığım, bu davranışları “politik oyun”  olarak değerlendirdi ve çevresini kullanarak yeni bir işe geçti. Fakat 9 ay sonra oradan da ayrılmaya karar verdi. Şimdilerde başka bir iş arıyor. Yeni iş yerinde tanımladığı sorun kültürel uyumsuzluk yönünde. Bir anlamda doğru bir tespit fakat esasında dayanışma içinde olmaya önem veren bir firmada çalışmakta. Üstelik arkadaşları onu kibirli ve öğrenmeye isteksiz, kendi planlarını yönetime satmaya çalışan birisi olarak tanıdılar.

Aslında tanıdığımın önceki şirketinde mevcut sorunlarını çözmesi çok daha kolay olacaktı. Çünkü yeni şirketteki insanlar onu fazla tanımadıkları için daha az hoşgörülü bir yaklaşım sergilediler. Bu nedenle, yeni bir işe karar verdiğinizde karşılaşacağınız yeni ilişkileri kurma, sonuçları gösterme, işi öğrenme gibi zorlukları hafife almayın.

Mutlaka kariyer gelişiminizi sağlayacak yeni iş fırsatları olacaktır. Bu tür fırsatları değerlendirmek için şu durumları yaşamanız gerekir.

1.    İleriye gitmek için göstermeniz gereken becerileri ortaya çıkarmak konusunda birkaç kez başarısız olduğunuz durum veya

2.    Uzun süreden beri yöneticiniz olan kişi tarafından yolunuzun tıkanması ve şirket içinde başka bölüme geçmenizde başarısız olmanız. Bu durumda belki de firma sizi bu pozisyonda görmekten mutlu olduğunu da söyleyebilir.

Eğer ekonomik sebeplerle yeni bir iş aramak zorundaysanız o zaman en önce cevaplanması gereken soru, elde edeceğiniz yeni ve iyileştirilmiş ekonomik durumun ne kadar kalıcı ve sürdürülebilir olduğudur. Belki çok iyi ücretlerle iş değiştirebilirsiniz. Ama bu iş uzun soluklu değil ise ne olacak? Ekonomik iyileşmenin kısa süreli olması size toplamda daha büyük zarar verecektir.

Yine de mevcut ekonomik durum sizin için kabul edilemez seviyede ise durum değişebilir. Eğer zaman sizin için yeni bir iş aramak yönünde ilerliyorsa, kabuğunuzdan çıkın ve sizi başka firmalarla ilişki kurmanızı sağlayacak yeni bir çevre edinin. Böylece, yeni işinde başarılı olabilen 2 kişiden birisi siz olun.

Yorum Yazın