Etkin dinlemek için 10 altın kural

Etkin dinlemenin 10 kuralı.

Etkin dinlemek, sadece kendimizi disipline etmek ve bazı basit kuralları uygulamakla mümkündür. Bu basit taktikler ile etkin dinleme becerimizi geliştirebiliriz.

1-    İlk kural; Susmayı bilin!
Aynı anda hem dinleyip hem de konuşmak zordur.

 

2-    Karşınızdaki kişiyi rahatsız etmeyin.
Karşınızdaki insanın söyleyeceklerini söylemesi için zaman ve izin verin. Onlara nasıl baktığımız, oturuyor muyuz yoksa ayakta mı duruyoruz? Bunlar büyük önem taşır. Siz rahat olun karşınızdakinin de rahat olmasını sağlayın.

 

3-    Karşınızdaki kişiye dinlemek istediğinizi gösterin.
Karşınızdaki kişiye “doğru” bakın. Sadece mutabık olmadığınız zaman değil, anlamadığınız zamanlarda da açıklama isteyin. Ne demek istediklerini anlamak için dinleyin, sadece kendi sıranızı beklemek için değil.

 

4-    Dikkat dağıtıcı şeyleri uzaklaştırın.
İyi dinleme, TV kapatmaya, kapıyı kapatmaya, e-maillere cevap vermeyi veya okumayı bırakmayı istemek anlamına gelir. Konuşan kişiye tüm dikkatinizi verin ve ona tüm dikkatinizi verdiğinizi gösterin.

 

5-    Karşınızdaki kişiye anlayış gösterin.
Özellikle size kişisel veya hoş olmayan bir şey söylendiğinde veya şiddetle karşı çıkılan bir şey söylendiğinde kendinizi bir an için onun yerine koyun ve konuya bir de onun açısından bakın.  

 

6-    Sabırlı olun.
Bazı insanlar bir konuyu netleştirmek veya açıklamak için gerekli kelimeleri hemen bulamayabilirler. Bu gibi durumlarda hepsini dinlemeden önce cevabınızla lafa atlamak yerine konuşan kişiye zaman verin. 

 

7-    Kendi duygularınıza dikkat edin.
Eğer söylenenler sizde duygusal cevaplar yaratıyorsa, söylenen kelimelerin ne anlama geldiğini ve ne demek istendiğini anlamak için fazladan dikkat gösterin. Kızgın, korkmuş veya üzgün olduğumuzda çoğu zaman bize söylenenlerin önemli olan kısmını kaçırırız.  

 

8-    İtiraz etmek, eleştirmek ve tartışmak için acele etmeyin.
Mutabık olmasanız bile, karşınızdakinin bakış açısına saygı gösterin. Karşınızdaki kişiyi haklı olsanız bile savunma durumuna sokacak bir şekilde cevaplarsanız, çok daha değerli bazı şeyleri kaybedebilirsiniz.   

 

9-    Çok soru sorun.
Konuşan kişiye konuyu netleştirmesi, daha fazla anlatması, örnek vermesi veya daha fazla açıklaması için soru sorun. Böylelikle, onun daha doğru konuşmasına yardım edecek ve konuyu daha doğru anlamanızı sağlayacaksınız.
 

10- Son kural; Susmayı bilin!
Bu, hem ilk hem de son kuraldır, çünkü diğer hepsi bu kurala bağlıdır. Doğa bize iki kulak verirken sadece bir adet dil vermiştir. Bu, bize doğanın konuştuğumuzun iki katı kadar dinlememiz gerektiğini hatırlatan son derece nazik bir uyarısıdır.

Yorum Yazın